Andere behandelopties

Uitwendige bestraling

Uitwendige (röntgen)bestraling bij schildklierkanker wordt meestal alleen toegepast bij tumoren die weinig of geen radioactief jodium opnemen (zoals medullair of anaplastisch schildkliercarcinoom) of onvoldoende reageren op inwendige bestraling met radioactief jodium. 

Targeted therapy

Targeted therapy is een behandelmethode die bij papillair, folliculair en medullair schildkliercarcinoom kan worden toegepast als andere behandelingen geen effect hebben. Targeted therapy is de Engelstalige term voor ‘doelgerichte therapie’. Deze betrekkelijk nieuwe therapievorm bestaat uit het toedienen van medicatie (tyrosinekinaseremmers) die via het bloed heel gericht de tumorgroei remt. Het voordeel van targeted therapy ten opzichte van chemotherapie is dat gezonde cellen in veel mindere mate worden beschadigd en de bijwerkingen vaak milder zijn.
Deze behandelmethode is palliatief (gericht op het vertragen van de tumorgroei en het verbeteren van de kwaliteit van leven).

Chemotherapie

Chemotherapie (cytostatica; stoffen die de celdeling remmen dan wel cellen doden) wordt maar zelden toegepast bij schildklierkanker, alleen in gevallen waarbij andere behandelingen geen effect hebben (zoals bijvoorbeeld bij anaplastisch schildkliercarcinoom).