De Schildklier

De schildklier is een klein vlindervormig, hormoonproducerend orgaan dat zich voor de luchtpijp en onder het strottenhoofd bevindt.

Aan de achterkant van de schildklier liggen meestal vier bijschildklieren ter grootte van een erwt. Daar lopen ook de beide zenuwen van de stembanden. De Latijnse benaming voor de schildklier is Thyroidea – om deze reden komt deze term in veel begrippen met betrekking tot de schildklier voor.

Ondanks de kleine grootte (7-11 cm breed, ca. 4-5 cm hoog en 18-25 g zwaar) is de schildklier van grote betekenis. Als „gaspedaal“van het lichaam produceert de klier belangrijke hormonen en slaat deze op. Als dat nodig is, wordt het hormoon aan het bloed afgegeven. Door de schildklierhormonen worden veel belangrijke stofwisselingsprocessen in het lichaam geactiveerd, die  mensen tot actie aanzetten. Hoe de schildklier functioneert, heeft daarom een grote invloed op de vitaliteit en het algeheel welbevinden.

Schildklierhormonen en de voor het leven belangrijke taken

  • Beïnvloeding van de activiteit van het hart en de bloeddruk

  • Regeling van de energiestofwisseling van het lichaam

  • Koolhydraatstofwisseling – belangrijk voor een gezonde insuline-spiegel

  • Stofwisseling van vet en eiwit – bijvoorbeeld daling van de cholesterolwaarden

  • Beïnvloeding van de hersenontwikkeling en activiteit

  • Beïnvloeding van de spierstofwisseling

  • Regeling van de mineraalstofwisseling (belangrijk voor de gezondheid van de botten)

  • Beïnvloeding van de activiteit van de darmen

Functie van de schildklier

De twee belangrijkste schildklierhormonen zijn T3 (Trijoodthyronine) en T4 (Thyroxine=Tetrajoodthyronine). Om deze hormonen te produceren heeft de schildklier jodium nodig. De schildklier kan dit snel en effectief uit het bloed halen. De geproduceerde schildklierhormonen worden opgeslagen en naar behoefte aan het bloed afgegeven, waardoor dit afhankelijk van de functie aan de relevante organen wordt afgegeven. De hormonen werken op het hart en de bloedsomloop, verwijden de bloedvaten, versnellen de hartslag en regelen de bloeddruk. Ze activeren ook de vet- en bindweefselstofwisseling, de zweet- en talgklieren van de huid en de activiteit van nieren en darmen. Verder zijn de schildklierhormonen onder andere belangrijk voor het groeiproces  en energieverbruik van het totale lichaam.