Oorzaken schildklierkanker

Over de oorzaak van het ontstaan van schildklierkanker is nog geen duidelijkheid.

Het lijkt er op dat  het frequenter optreden van schildklierkanker in de familie en belasting door straling (met name in de kindertijd) een verhoogd risico geven.

Struma

In de literatuur wordt soms over het gebrek aan jodium als oorzaak voor het ontstaan van schildkliercarcinoom gediscussieerd. Een vergrote schildklier, struma („krop“), kan ontstaan door een tekort aan jodium. Hoewel verreweg de meeste struma goedaardig zijn, lopen patiënten met een struma meer kans om schildklierkanker te ontwikkelen.

Bestraling met röntgenstraling op het hoofd en op de hals – met name in de kindertijd en tijdens de jeugd – geeft een verhoogd risico. Mensen die aan een hoge stralingsbelasting werden blootgesteld, met name door een ramp met een kerncentrale, hebben een verhoogd risico om schildklierkanker te krijgen. Patiënten die op therapeutische gronden radioactief jodium toegediend hebben gekregen, bijvoorbeeld voor de behandeling van een te sterk werkende schildklier (hyperthyreoïdie), hebben daarentegen geen verhoogd risico.